PS3 watch dogs e3 2013 gameplay demo

Published on June 12th, 2013 | by MagicMaster

0

Na Sony E3 konferenciji prikazan novi gameplay demo popularne igre Watch Dogs

Tehnologija, hakovanje, oružje, automobili, akcija, nestvarna grafika i sve to u jednom naslovu – Watch Dogs. Postala je reprezent nove generacije igara i igra koja se najviše iščekuje. Dočarano je šta čeka gejmere i gejmerke koji su zainteresovani za ovaj naslov na Sony konferenciji, koja ni u jednom trenutku nije prestajala da oduševljava.
Uzbuđenje raste, pokazano je kako je jedan složen miks svega što se do sada mnogima dopalo, savršeno uklopljen. Predstavljen je T-Bone Grady koji je haker i prijatelj protagoniste. T-Bone je stari lisac koji je otpočeo svoju hakersku karijeru još u svom podrumu dok je internet mogao da stane u svega jedan bajt. U delu koji je prikazan mu je neophodna pomoć. Aiden mora da stigne do njega, ali  policija mu je za vratom. Vozeći svoja kola Aiden u jednom trenutku koči i gasi ih. Ovo je oduševljenje za sve one koji vole šunjanje i dominaciju iz senke jer tim potezom je definitivno dokazano da je to itekako moguće tokom cele igre. Izbegao je pažnju reflektora, a samim tim i momke u plavom.

Do sada su prikazivani segmenti puni akcije, a sada je poznato da je moguće imati brutalan, ali i pristup koji je manje nasilan i koji podrazumeva ostajanje van radara i isključivo hakovanje. Toliko opcija je pred igračem i toliko različitih rešenja jedne iste situacije. Po izlasku iz kola i ulasku u kafe, primetna je i prisutnost medija u igri. NPC lik koji je uočio da je Aiden, osoba sa TV-a koju traže, ušao u prostoriju, pokušao je da telefonom kontaktira policiju. Opet su tu bar dva načina da se izađe na kraj sa situacijom. Prvi je hakovanjem telefona, drugi je direktniji pristup koji je pokazan, a to je oduzimanje telefona NPC liku.

U delu kada stiže do zgrade u kojoj živi haker, opet se odlučio za manje nasilan pristup i odvukavši pažnju plaćenika, usmerava svog prijatelja kuda da prođe. Naravno, mogao je komotno da se ušeta i da počne svojim oružjem da objašnjava stvari. Tokom klipa nije se išlo na isključivo akciju, ali ni na isključivo nenasilan pristup, već neki miks. A do kraja pokazanog T-Bone uspeva da pobegne.

Šta se sve pre E3 2013 konferencije već znalo o igri?

Radnja se odvija u Čikagu, a ono što mu daje draž je takozvani ctOS sistem koji ga menja iz korena. Zahvaljući ctOS sistemu čitava infrastruktura grada i svi javni sigurnosni sistemi su centralizovani u jednoj tački. Sve je povezano, banke, saobraćaj, telekomunikacije, sve funkcioniše zahvaljujući ctOS-u. To se primetno odrazilo na živote fiktivnih stanovnika Čikaga, dobili su znatno čistiji grad, sniženu stopu kriminala, perfektno organizovan saobraćaj, brzinu razmenjivanja informacija koja do sad nije viđena i još mnogo toga. A ovo je samo pozadina priče, u centru pažnje je razbojnik i talentovani haker – Aiden Pearce.

Aidenova kriminalna prošlost uzrok je tragedije koja je zadesila njegovu porodicu. Mračna istorija ovog antiheroja koja istina nije u celosti poznata, ali od koje je pokušavao da pobegne, ga je sustigla i nanela mu veliki bol. To je ono što pokreće priču, on traži pravdu i juri za osvetom. Zato je neprimetan i naizgled miran mladić meta mnogobrojnih policijskih potera. Moderni junak osvetnik uzima pravdu u svoje ruke i ne prepuštajući ništa slučaju ne bira sredstva. Monitoring postaje njegova opsesija, hakovanje najveći adut, a na nasilje odgovora upravo tako – nasiljem.
U toku igre moguće je koristiti preko 30 oružja i preko 65 automobila, ali glavna prednost Aidena i oružje koje ga čini tako moćnim je sam grad ili tačnije ctOS sistem. Zahvaljujući njemu i svom smart telefonu može da hakuje sigurnosne kamere, kontroliše semafore, javni prevoz, upada u telefone i druge uređaje, preuzima s njih informacije i još dosta toga. Sve što je povezano sa ctOS sistemom je njegovo potencijalno oružje. U mogućnosti je da recimo hakuje semafor i zarobi svoju metu u saobraćaju. Bez problema može da izbegne policiju tako što će za svojim automobilom da podigne pokretni most. Ili na primer da zaustavi voz, uđe i opet ga pokrene. Tehnologija je čudo.

Ali ono što stvara tenziju je činjenica da ista ta tehnologija može biti upotrebljena i protiv njega. Policija takođe ima pristup ctOS sistemu što pravi haotičnu i uzbudljivu atmosferu. Zato se Aiden trudi da bude van radara i da ostane neprimetan.

Međutim osim sporedne ili glavne misije i policije, poteškoće mogu da zadaju i drugi igrači koji igraju Watch Dogs kao vi. O čemu se radi? Moguće je igrati Watch Dogs i bez internet konekcije, ali sa njom iskustvo postaje bogatije. Ne postoji singleplayer, multiplayer opcija, online igra pruža mogućnost interagovanja sa drugim igračima i deljenja sveta u kojem se nalazite. Nema lobija, nema čekanja, drugi igrači su u Čikagu sa vama. Ako vas primete mogu da vam pruže pomoć u vašoj misiji, ali isto tako vaši putevi mogu da se ukrste sa negativnim ishodom po jednog od vas. To se dešava ako se on ili vi odlučite da asistirate policiji koja goni osumnjičenog hakera. A ukoliko vam se drugi igrač dovoljno približi možete da postanete i njegova meta. Po otpočinjanju procesa hakovanja vaše najvrednije stvari – smart telefona, bićete obavešteni notifikacijom i jedino rešenje za vas postaje da usmrtite onoga ko to pokušava. Možda vas tok kampanje ili jednostavno želja za izazovom navede na okršaj sa drugim hakerom ili hakerkom pa ne budete plen, već lovac.

Naravno, o svemu se mislilo, Čikago je veliki, ali broj igrača koji igraju online u jednom gradu nije. Previše njih na jednom mestu sa svojim smart telefonima bi izazvalo pravi haos zato je broj relativno mali, ali što je bitnije adekvatan. Takođe, igrači mogu da budu deo istog sveta i sa onima koji koriste druge platforme. I da ne ostanete zbunjeni, postoji samo jedan Aiden Pearce, a vi birate vaš online profil i izgled i tako će vas drugi videti, a i vi njih. Zato se čuvajte! Ogroman broj NPC likova otežava vam da locirate ko vam je iza leđa i ko pokušava da ukrade vaše vredne informacije.

Watch Dogs je zaista pravo osveženje. Milioni čekaju da se napiju sa ovog izvora zabave. Zapanjujuća grafika i efekti će dodatno poboljšati iskustvo igranja zahvaljujući novoj generaciji koja samo što nije stigla. Od 22. novembra biće moguće igrati Watch Dogs na PC-ju, Xbox 360, Wii U i PlayStation 3 konzoli. A do kraja godine izlazi i za PlayStation 4 i Xbox One.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reši jednačinu:

Back to Top ↑