PS4 ps4 or xbox 720

Published on January 14th, 2013 | by MagicMaster

0

PlayStation 4 i Xbox 720 će koštati 400$

Istraživačka grupa Baird Equity je došla do zaključka da će next-gen konzole (novi PlayStation i Xbox) koštati oko 400$. Ova sugestija se bazira na analitičkim podacima prikupljenih na ovogodišnjem CES-u. Pored same cene, Baird Equity predpostavlja da će obe konzole biti najavljene pre juna i E3 događaja, što je sigurno svako od nas mogao zaključiti i sam.

Napomenuta istraživačka grupa je cenu načinila uzevši u obzir nezadovoljstvo kupaca PS3-ke, koja je u trenutku izlaska koštala 499$ i 599$ za skuplji model, dok je Xbox 360 2005. godine koštao upravo 399$.

Pored toga, Colin Sebastian, jedan od zapošljenih u Baird Equity-u, je naveo i druge okolnosti koje znatno utiču na cenu. Jedna od njih jeste svakako nestabilno stanje igračkog tržišta, kao i hardver koji ulazi u sastav novih konzola.
ps4 xbox 720 koncept

Obzirom da su u pitanju “off the shelf” high-end PC komponente, znači da će konzole ovoga puta biti bazirane na PC arhitekturi, što bi trebalo u mnogome pomoći kako developerima, jer se isti neće naći u situaciji da uče o novoj tehnologiji, već im je plasirana dobro poznata, tako i samoj ceni proizvodnog procesa i finalnog produkta.

Pored svega ovoga, PC arhitektura omogućava i lakše pravljenje online servisa, uključujući i fleksibilne poslovne modele, kao što su free-to-play i pretplata, i ponude multi-media sadržaja. Ono što će Microsoftu biti olakšavajuća okolnost jeste lakša integracija sa Windows 8 i Windows Mobile uređajima.

Baird Equity je sebi dala slobodu i u predviđanju okvirnog datuma izlaska next-gen konzola: PS4 oktobar, Xbox 720 novembar 2013. godine.

wii u kontrolerSebastian je dodao i njihovo razmatranje na temu Nintendo-eve Wii U konzole i moguće probleme za ovu kompaniju, s obzirom da će pojava novih konzola svakako negativno uticati na širenje popularnosti Nintenda izvan njihovih lojalnih fanova. S toga, postoje dva moguća ishoda: Pozitivan je svakako onaj gde bi Nintendo na tržište plasirao veliki broj first-party naslova i nastavio sa podrškom velikih third-party developera, dok je negativan onaj gde će Nintendo biti primoran da snizi cenu Wii U konzole mnogo ranije nego što je predviđeno i da uključi u razmatranje širenje first-party naslova na druge platforme.

Zaključak koji je ova analitička grupa izvela jeste da će 2013. godina biti još jedna teška godina za igračku industriju, jer će očekivanje novih konzola nepovoljno uticati na prodaju trenutnih platformi. Svetla tačka jesu svakako naslovi koje bi trebalo očekivati ove godine: GTA v, Skylanders, Call of Duty, Battlefield i Bungie’s Destiny. Baird Equity očekuje da će 2013. biti zapamćena kao godina u kojoj su tablet igre postale mainstream.

Tags: , , , , , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reši jednačinu:

Back to Top ↑