PS4 PS4 Koncept Art White

Published on June 9th, 2012 | by MagicMaster

0

PlayStation 4 – nove informacije!

Holandski gejming sajt PSX-Sense javlja da je došao u posed novih informacija koje se tiču next-gen PlayStation konzole, ranije opisane kao PS ORBIS, u “narodu” poznate pod imenom PlayStation 4!

Navodno će konzolu pokretati AMD Fusion APU – kodnog naziva “Liverpool”, sa dodatnim AMD x86 Quad Core procesorom na 3,2GHz-a i grafičkom kartom AMD r10xx (3. generacije) na 800MHz-a sa 1843 GFLOP-a – tajnog imena “Tahiti”. Sistem će koristiti zajednička 2GB memorije, mada postoji mogućnost da Sony ipak ugradi 4GB. Optički drajv će krasiti i PS4, naravno ni manje – ni više nego Blu-Ray. Konzola će imati HDMI 1.4 izlaz, hard disk od najmanje 320GB, kao i 16GB fleš memorije.
AMD logo

PS4 specifikacije – istina ili zabluda?

U nekim delovima, specifikacije deluju surovo realno, dok u drugim previše dobro da bi bile istinite ili pak potpuno nelogično. Na primer, zašto bi PS Orbis imao APU (procesor sa integrisanom grafikom), preko toga još jedan, dodatni procesor sa 4 jezgra i solidnih 3,2GHz, pa još jednu diskretnu grafičku karticu?

Šta tačno PSX-Sense “zna” o novom PlayStation-u?

Sony je planirao…

Sony je definitivno planirao da predstavi novu konzolu na ovogodišnjem E3 sajmu! Međutim, kao što znate, E3 je završen, a od konzole ni traga ni glasa. Razlog za promenu plana bili su neočekivani problemi sa kojima se kompanija suočila, a najverovatnije su povezani sa grafičkim čipom. To je uslovilo nemogućnost finalizovanja koncepta i proizvodnju prvih development kitova.

Za sada je prototip konzole dostupan samo “velikim” razvojnim studijima. U pitanju je zapravo PC konfiguracija, sa gore pomenutim komponentama, koju Sony nije bio spreman da ustupi manjim developerima, plašeći se curenja informacija.

PS4 datum izlaska?

Navodno je planirani datum izlaska bio za vreme Božićnih praznika 2013. godine, ali zbog novonastalog problema sa grafičkim čipom, ovaj period je manje verovatan. Pominje se mogućnost da konzola izađe 04.04.2014. što ne treba zanemariti kao podatak, imajući u vidu da pojedine kompanije vole simbolične datume.

Kako će se novi PlayStation zvati?
PS Orbis logo

Kao što znate, ranije smo pisali da će nova konzola nositi naziv Orbis, mada je ostalo nejasno da li se radi o tajnom, odnosno radnom imenu ili o konačnoj verziji za javnost. PSX-Sense smatra da će Sony odlučiti da novi PS nazove jednostavno PlayStation 4.

Cena

Sony je fokusiran na pravljenje najsnažnije moguće konzole po najrazumnijoj ceni. Još uvek nije poznato koliko će ona iznositi, ali smo uvereni da će biti znatno manje od PS3, koji je koštao čitavih 600 evra.

Lakši razvoj igara

Ovoga puta, Sony želi da maksimalno olakša posao developerima, kako ne bi ponovio istu grešku drugi put. Izvori tvrde da će razvojni studiji dobiti veoma poznat SDK (Software Development Kit), sa kojim ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

Operativni sistem

Izgleda da moćemo reći zbogom, sada već zastarelom i ne preterano vizuelno atraktivnom XMB meniju, jer će PS4 pokretati potpuno novi operativni sistem u čiji je razvoj Sony uložio dosta truda. Cilj je da se omogući kompatibilnost sa velikim brojem aplikacija, koje su pre svega namenjene američkom tržištu, tako da se od samog starta može očekivati podrška za Hulu, Netflix, MLB, Amazon Video, UFC, Crackle, Pandora, NHL Game Center, CNBC, NBA, ESPN i još mnogo drugih, za gejmere nebitnih stvari.

PS4 hardverske specifikacije

AMD Tahiti GPUKao što smo na početku napomenuli, PlayStation 4 će koristiti AMD Fusion APU, kodnog imena “Liverpool”, koji karakteriše prisustvo procesora i grafike na istom čipu. Procesor će biti četvorojezgarni AMD x86 na 3,2 GHz-a, takozvani “Steamroller”. Grafika je AMD r10xx (kodno ime “Tahiti”) sa radnim taktom od 800MHz-a i čitavih 1843 GFLOP-a. Ovaj čip se nalazi na AMD Radeon HD 7970 karticama. Oba procesora, CPU i GPU su rađena u 28nm tehnologiji.

Memorija je još uvek stavka podložna izmenama. Sony je planirao da isporuči 2GB unificirane memorije, ali su developeri zahtevali barem 4GB, što je uzeto u razmatranje.

Na konzoli će biti smešten HDMI 1.4 izlaz koji će prikazivati maksimalnu rezoluciju od 1080p, a ne 2048p, kako je ranije spekulisano.

Od opičkih uređaja će biti primenjen Blu-Ray drajv, sa diskovima kapaciteta 50GB, što je sasvim dovoljno za narednu generaciju igara.

Za dan izlaska su planirane dve konfiguracije. Poznato je da će obe dolaziti sa hard diskom od 320GB ili većim, ali tačne razlike nisu jasne. PS4 će imati i 16GB flash memorije, koja će biti zadužena za skladištenje operativnog sistema i patcheva.

Skidanje igara

Korisnici novog PlayStationa će imati izbor prilikom kupovine igara. Naime, moći će da kupe igru u fizičkom obliku, odnosno na disku ili u digitalnom, tj. da je u celosti skinu sa PlayStation networka. Sličnu mogućnost već sada ima PS Vita, tako da ovaj podatak nimalo ne iznenađuje. Cloud skladištenje će i dalje postojati, s tim što je nejasno da li će i dalje biti privilegija PlayStation Plus korisnika ili će se proširiti i na ostale igrače, koji nisu pretplaćeni na ovaj servis.

Naše mišljenje

PSX-Sense uverava da su u pitanju veoma pouzdane informacije, koje najvećim delom potiču od samih developera. Sa nekima su upoznati još od decembra prošle godine, dok su druge skorijeg datuma.

Na osnovu svega viđenog, specifikacije deluju veoma zanimljivo, ali ne u toj meri da zvuče neistinito. Kao što smo na početku rekli, postoji par nejasnoća i nelogičnosti, ali generalno ništa nije izvan granica mogućeg, pa  ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo da li se radi o samo još jednoj potpuno izmišljenoj glasini ili o konačno tačnim informacijama.

Prosudite sami…


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reši jednačinu:

Back to Top ↑