PS4 PS4 New Koncept Art

Published on April 5th, 2012 | by MagicMaster

0

PlayStation 4 specifikacije

PlayStation 4 (radni naziv – ORBIS), će najverovatnije biti baziran na AMD A8-3850 APU i Radeon HD 7670 GPU. Kako ign saznaje, konzola će koristiti kombinovane performanse diskretne i integrisane grafike.

Prema zvaničnim specifikacijama, A8 3850 APU je procesor sa 4 jezgra i radnim taktom od 2,9GHz, koji ima i integrisan grafički čip! Integrisana grafika će služiti kao pomoć glavnoj, diskretnoj grafici, baziranoj na Radeon HD 7670 kartici sa 1GB VRAM-a, procesorom na 1GHz i podrškom za DirectX 11.

Radeon HD 7670 je prepakovana verzija prošlogodišnjeg modela HD 6670, sa identičnim specifikacijama, za koji kruže glasine da će biti ugrađivan u novi XBOX (720). Posledica ovoga je, da će oba next-gen sistema biti veoma slična, barem što se tiče diskretne grafike.

Prema trenutnim standardima, HD 6670 je entry-level kartica čija je cena oko $74.99. Benchmark testovi ove kartice daju prosečne rezultate, za igre kao što su Crysis 2 i Metro 2033, na visokim podešavanjima (high) i rezoluciji 1920×1080 (1080p), sa svega 30+ frejmova u sekundi.

Čip podržava HDMI 1.4a izlaz, koji je neophodan za prikazivanje 4k rezolucije, o čemu smo govorili ranije.

Naravno, ove skromne performanse ne treba da nas brinu, jer konzole koriste slabo zahtevan operativni sistem i igre su veoma dobro optimizovane, tako da će to u praksi izgledati sasvim drugačije u odnosu na PC performanse. Prava prednost PS4 u odnosu na Xbox 720 će najverovatnije biti integrisana grafika, u samom procesoru!

Naime, AMD A8-3850 ima u sebi HD 6550D, što mu omogućuje da samostalno pokreće igre na osnovnim podešavanjima i nižim rezolucijama. Uz pomoć asimetrične CrossFire konfiguracije (i gore napomenute optimizacije), PS4 APU i GPU bi u teoriji trebalo da postižu zavidne rezultate!

Izvori navode da su ovo trenutne specifikacije sistema, koje su podložne izmenama do konačnog izlaska konzole na tržište. Nažalost, nije naglašeno u kom pravcu bi se mogle kretati pomenute izmene, da li ka boljim ili nešto slabijim performansama!

Takođe je važno napomenuti da su gore navedene specifikacije bazirane na standardnim, komercijalnim komponentama i da će one biti prilagođene konzoli na neki način, tako da će krajnji rezultat sigurno biti drugačiji.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reši jednačinu:

Back to Top ↑